Depressie


Iedereen voelt zich wel eens somber of gedeprimeerd. Meestal verdwijnt dit gevoel van zelf.

Bij een depressie hebt u al een tijdje bijna dagelijks een overheersend neerslachtigheid gevoel. Hieronder wordt een beschrijving van deze gevoelens gegeven.

“Bij een depressie ontbreekt het u aan energie of belangstelling voor wat dan ook. U voelt zich schuldig dat u tot niets komt. U zou zich anders willen voelen en actiever willen zijn maar u weet niet meer hoe. U ziet hoe anderen in uw omgeving u aanmoedigen tot optimisme. Het lukt u niet om het optimisme te pakken te krijgen. Soms raakt u ook geïrriteerd naar de ander ‘hij heeft mooi praten’. Tegelijkertijd voelt u dat die ander dit niet verdient.”

“U blijft op de bank zitten of sleept zich door een werkdag. U begint te snoepen of merkt juist dat uw eetlust verdwijnt. U bent moe en zou willen slapen. Slapen lukt vaak niet goed. U bent vroeg wakker of begint overdag te dutten. U ziet geen uitweg meer en hebt wel eens gedachten aan de dood of zelfdoding.”

 Adviezen

Wellicht herkent u zich ook in het YouTube filmpje wat de WHO maakte over depressie: “The black dog”. Dit filmpje kunt u ook gebruiken om aan anderen uit te leggen hoe u zich voelt.

Depressie is een stoornis die grote klachten en beperkingen kan geven op sociaal, emotioneel en lichamelijk vlak. Vaak ontbreekt de energie, de wil en de interesse om ook maar iets te ondernemen.

  • Blijf actief, al is het maar een beetje. Dit kan al door bijvoorbeeld eens of een paar keer per week met iemand af te spreken. Wat ook kan helpen is proberen op tijd op te staan, driemaal per dag te eten en weer op tijd naar bed te gaan.
  • Vrienden, familie en hulpverleners kunnen helpen de depressie aan te pakken. Door de depressieve klachten kan het nodig zijn de contacten met anderen op een laag pitje te zetten, maar verbreek ze niet.
  • Zoek bij aanhoudende klachten hulp bij uw huisarts, praktijkondersteuner GGZ of een Gz-psycholoog.