Depressie


Iedereen voelt zich wel eens somber of gedeprimeerd. Meestal verdwijnt dit gevoel van zelf.

Bij een depressie hebt u al een tijdje bijna dagelijks een overheersend neerslachtigheid gevoel. Hieronder wordt een beschrijving gegeven van hoe een depressie kan voelen. Herkent u 5 verschijnselen dan hebt u mogelijk een lichte depressie. Bij 6 of 7 verschijnselen gaat het mogelijk om een matige depressie. Bij 8 of meer verschijnselen is de depressie ernstig van aard.

Bij een depressie ontbreekt het u aan energie of belangstelling voor wat dan ook. U voelt zich schuldig dat u tot niets komt. U zou zich anders willen voelen en actiever willen zijn maar u weet niet meer hoe. U ziet hoe anderen in uw omgeving u aanmoedigen tot optimisme. Het lukt u niet om het optimisme te pakken te krijgen. Soms raakt u ook geïrriteerd naar de ander ‘hij heeft mooi praten’. Tegelijkertijd voelt u dat die ander dit niet verdient.

U blijft op de bank zitten of sleept zich door een werkdag. U begint te snoepen of merkt juist dat uw eetlust verdwijnt. U bent moe en zou willen slapen. Slapen lukt vaak niet goed. U bent vroeg wakker of begint overdag te dutten. U ziet geen uitweg meer en hebt wel eens gedachten aan de dood of zelfdoding.

Oorzaken

Er bestaat niet 1 oorzaak van depressie. Het is niet te voorspellen wie uiteindelijk een depressie zal krijgen. Wel zijn extra risico’s bekend. Dat wil zeggen: er is meer risico in onderstaande gevallen. De extra risico’s hebben te maken met geslacht en leeftijd, met individuele kwetsbaarheid, met de omgeving, en met levensgebeurtenissen. In veel gevallen zal de oorzaak van depressie te maken hebben met een aantal van onderstaande omstandigheden.

Geslacht en leeftijd

 • Vrouwen hebben 2 keer zo veel kans op een depressie
 • Depressie komt vaak voor in de leeftijd van 25 tot 45 jaar, en minder bij ouderen en kinderen.

Individuele kwetsbaarheid

 • Het is voor een deel erfelijk. Als de ene helft van een eeneiige tweeling depressief is, dan krijgt in 60% van de gevallen de andere helft het ook. Kinderen van ouders met depressie hebben een 3 keer zo grote kans.
 • Mensen die wat angstig en emotioneel in het leven staan, die een chronische lichamelijke ziekte of andere psychische stoornissen hebben, en volwassen homoseksuele mannen en vrouwen worden vaker wat vaker depressief.

Levensgebeurtenissen

 • Mishandeling en verwaarlozing tijdens de jeugd maken de kans groter.
 • Ook het meemaken van een traumatische gebeurtenis bij volwassenen maakt de kans groter. Dit verklaart depressie bij vluchtelingen bijvoorbeeld.
 • Depressie kan ook een reactie zijn op pijn of verlies: verlies van werk en relaties of weten dat een (lichamelijke) ziekte het leven korter maakt.
 • Bij sommige ziektes als kanker, beroerte, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, hormonale aandoeningen, infecties of stofwisselingsziektes is depressie weer een verschijnsel van die ziekte.
 • Sommige medicijnen zoals bloeddrukverlagers, hormonen en Parkinson-middelen kunnen depressie veroorzaken.

 Adviezen

Depressie is een stoornis die grote klachten en beperkingen kan geven op sociaal, emotioneel en lichamelijk vlak. Vaak ontbreekt de energie, de wil en de interesse om ook maar iets te ondernemen.

 • Blijf actief, al is het maar een beetje. Dit kan al door bijvoorbeeld eens of een paar keer per week met iemand af te spreken. Wat ook kan helpen is proberen op tijd op te staan, driemaal per dag te eten en weer op tijd naar bed te gaan.
 • Vrienden, familie en hulpverleners kunnen helpen de depressie aan te pakken. Door de depressieve klachten kan het nodig zijn de contacten met anderen op een laag pitje te zetten, maar verbreek ze niet.
 • Zoek bij aanhoudende klachten hulp bij uw huisarts, praktijkondersteuner GGZ of een Gz-psycholoog. Natuurlijk kun je bij ons terecht: je kunt je hier AANMELDEN.